DOWNLOAD SEKCIJA
Proizvodi, Brošure, Info

Praškasti eksplozivi su izrađeni na bazi TNT-a i amonijum nitrata. Malo su osetljivi na udar i trenja, zbog čega spadaju u eksplozive sigurne za rukovanje i transport a takođe i neškodljive za okolinu. Pri niskim temperaturama nisu osetljivi i ne mrznu se. Primenjuju se, pre svega za masovna rudarska miniranja u podzemnoj i površinskoj eksploataciji, za miniranje mekih, srednje čvrstih do jako čvrstih stenskih masa, gde nisu prisutni metan i eksplozivna ugljena prašina.

Karakteristike ove vrste eksploziva zavise od procesa izrade i količine senzibilizatora, tako da imamo široku paletu ovog tipa eksploziva AMONEKS 1-4, AMONAL I AMONAL POJAČAN, AMONALIT, KAMNIKTIT I i II i praškaste eksplozive za specijalne namene pod imenom DEMEKS 1-3. Iniciraju se klasičnim sredstvima za iniciranje: rudarskom kapislom, elektrodetonatorima, neelektričnim sistemom iniciranja i detonirajućim štapinom. Zbog svoje slabe vodootpornosti koriste se za miniranja u suvim i vlažnim minskim bušotinama, a nisu pogodni za miniranje u bušotinama u kojima ima vode.
Proizvode se u prečnicima 28-230mm. Pored standardnih kalibara i mase eksplozivnog punjenja, po zahtevu kupca izrađujemo i patrone ostalih prečnika i masa.
Na zahtev potrošača proizvodimo praškasti eksploziv za specijalne namene, konturno miniranje, u dijapazonu prečnika 17-28 mm kao i vodootpornu varijantu ovih tipova eksploziva.

DEMEKSI 1-3 su niskobrizantni eksplozivi koji se uspešno primenjuju pri spajanju i obradi metala eksplozijom. Mogu se koristiti za zavarivanje, površinsku obradu-otvrdnjavanje, spajanje metala itd. U rudarstvu se koriste za eksploataciju ukrasnog kamena. Ne smeju se koristiti u rudnicima gde dolazi do pojave metana i eksplozivne ugljene prašine.
Isporučuju se u rasutom stanju.
Po specijalnom zahtevu kupca, mogu se isporučiti i patronirani u kalibru 28mm.

FaLang translation system by Faboba