DOWNLOAD SEKCIJA
Proizvodi, Brošure, Info

Ukazom kralja Milana Obrenovića, daleke 1889.godine postavljeni su temelji Barutane, koja je, prve radne godine, 1892.godine, proizvela 37 tona crnog baruta. Posle I svetskog rata obnavljanjem i proširivanjem nastao je Vojno – tehnički zavod Obilićevo – kompleks od 10 fabrika, sa oko 2000 radnika i sopstvenom Naučno – razvojnom laboratorijom. Proizvodnja je tada obuhvatala nitrocelulozni barut, aktivni ugalj, zaštitne maske, nitrotoluolni eksploziv, druge smese...

Posle II svetskog rata, pod imenom Preduzeće Miloje Zakic bavi se proizvodnjom privrednih eksploziva, aktivnih ugljeva i zaštitnih maski.

Proizvodnja na bazi prerade kaučuka počinje da se razvija od 1963. godine i to proizvodnjom gumeno – tehničke robe i spoljnih guma za bicikle, mopede i skutere.

Na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju i transferu tehnologije sa francuskim partnerima KLEBER, CIFAL, SETILEX iz 1974.godine izgradjena je i puštena u rad nova fabrika TRAYAL sa godišnjom proizvodnjom od oko 2 miliona spoljnih radijalnih guma za putničke automobile.

Proizvodnja na bazi prerade kaučuka je proširena, pa se i u fabrici Obilićevo od 1980.godine proizvode gume za industrijski transport, motokultivatore, prikolice, ručni transport...

Proizvodnja zaštitnih sredstava datira od 1925.godine kada je pocela da se proizvodi zaštitna maska M- 27.

Posle II svetskog rata razvijena je čitava podela proizvoda namenjenih individualnoj i kolektivnoj zaštiti.

Proizvodnja privrednih eksploziva ima najdužu tradiciju. Pored crnog i nitroceluloznog baruta, nitrotoluolni eksploziv je počeo da se proizvodi od 1933.godine. Praškasti privredni eksploziv proizvodi se od 1948.godine, liveni od 1974.godine, a tečni eksploziv tipa SLURRY 1976.godine, a kasnije i mnogi drugi eksplozivi. Miloje Zakic je i jedan od retkih proizvodjača pirotehničkih sredstava. Proizvodni program u ovoj oblasti obuhvata i dimna i zapaljiva sredstva.

Od 28.juna 1995.godine proizvodnja guma, zaštitnih sredstava i privrednih eksploziva u 5 fabrika sa zajedničkim službama se objedinjuje u Trayal Korporaciju.

FaLang translation system by Faboba