KorpaRSD 0,00
0
Pozovite nas:037 422 328

Istorijat Trayal korporacije

Trayal Korporacija je danas najveći kolektiv u Kruševcu, pouzdani proizvođač i jedan od najvećih izvoznika u Srbiji

Ukazom kralja Milana Obrenovića, 1889.godine postavljeni su temelji Barutane, koja je, prve radne godine, 1892., proizvela 37 tona crnog baruta. Posle I svetskog rata obnavljanjem i proširivanjem nastao je Vojno – tehnički zavod Obilićevo – kompleks od 10 fabrika, sa oko 2000 radnika i sopstvenom naučno – razvojnom laboratorijom. Proizvodnja je tada obuhvatala nitrocelulozni barut, aktivni ugalj, zaštitne maske, druge smese…

Posle II svetskog rata, pod imenom Preduzeće Miloje Zakić bavi se proizvodnjom privrednih eksploziva, aktivnih ugljeva i zaštitnih maski. Proizvodnja na bazi prerade kaučuka počinje da se razvija od 1963. godine i to proizvodnjom gumeno – tehničke robe i spoljnih guma za bicikle, mopede i skutere. Na osnovu Ugovora o zajedničkom ulaganju i transferu tehnologije sa francuskim partnerima KLEBER, CIFAL, SETILEX iz 1974.godine izgrađena je i puštena u rad nova fabrika TRAYAL sa godišnjom proizvodnjom od oko 2 miliona spoljnih radijalnih guma za putničke automobile. Proizvodnja na bazi prerade kaučuka je proširena, pa se i u fabrici Obilićevo od 1980.godine proizvode gume za industrijski transport, motokultivatore, prikolice, ručni transport… Proizvodnja zaštitnih sredstava datira od 1925.godine kada je počela da se proizvodi zaštitna maska M-27.

Proizvodnja privrednih eksploziva ima najdužu tradiciju. Pored crnog i nitroceluloznog baruta, nitrotoluolni eksploziv je počeo da se proizvodi od 1933.godine. Praškasti privredni eksploziv proizvodi se od 1948.godine, liveni od 1974.godine, a tečni eksploziv tipa SLURRY 1976.godine, a kasnije i mnogi drugi eksplozivi. Miloje Zakić je i jedan od retkih proizvođača pirotehničkih sredstava. Proizvodni program u ovoj oblasti obuhvata i dimna i zapaljiva sredstva.

 

Posle II svetskog rata razvijena je čitava podela proizvoda namenjenih individualnoj i kolektivnoj zaštiti.

Trayal korporacija

TRAYAL Korporacija je pouzdani proizvođač koji svoje proizvode plasira na ino tržištu pod svojim imenom, što je priznanje kvalitetu i poslovnosti, o čemu se u ovoj firmi posebno vodi računa. TRAYAL Korporacija izvozi u zemlje Evropske unije, bivše jugoslovenske republike i SAD. Svi proizvodi TRAYAL Korporacije su homologovani u svetski poznatim institutima, po svetskim standardima.

Od 28.juna 1995.godine proizvodnja guma, zaštitnih sredstava i privrednih eksploziva u 5 fabrika  sa zajedničkim službama se objedinjuje u Trayal Korporaciju.

TRAYAL Korporacija A.D. je danas najveći kolektiv u Kruševcu, u grupi je najvećih izvoznika u regionu i Srbiji, a osnovni moto rada je permanentno povećanje obima proizvodnje i prodaje i poboljšanje kvaliteta.

Mašinski pogon u Obilićevu

Mašinski pogon u Obilićevu​

Odvajanje azota od kiseonika

Odvajanje azota od kiseonika

Parne turbine i razvodne table centrale u Obilićevu

Parne turbine i razvodne table centrale u Obilićevu